Wedstrijdzwemmen

De wedstrijdgroep van Zwem- & Polovereniging Nuenen bestaat uit ongeveer 90 zeer actieve zwemmers. De jongste groep traint 2 keer in de week, de oudere zwemmers kunnen tot 8 keer in de week terecht. Tijdens de trainingen wordt er zowel aan je techniek als aan je conditie gewerkt. Een typerende uitspraak van onze trainer is: “Met een betere techniek kun je net zo snel zwemmen en er minder moe van worden, of met dezelfde moeite sneller zwemmen.”

Wedstrijden
Dat laatste helpt je goed op de wedstrijden. In het seizoen, dat loopt van september tot in juni, worden er vaak op zondag wedstrijden gezwommen. Wedstrijden vinden zoveel mogelijk plaats in de omgeving van Nuenen, maar er zijn ook regelmatig wedstrijden verder weg. Bij iedere wedstrijd probeer je je eigen tijden te verbeteren.

Er zijn verschillende soorten wedstrijden, zoals:

  • Minioren wedstrijden: voor kinderen tot en met 12 jaar met een startnummer.
  • De verenigingscompetitie: een landelijke competitie waar alle zwemmers van Z&PV Nuenen aan deelnemen. Nuenen zwemt in de eerste divisie, dat is de een na hoogste klasse. Dit zijn 4 wedstrijden gedurende het seizoen waar we zoveel mogelijk met alle wedstrijdzwemmers naar toe gaan.
  • Limietwedstrijden: gedurende het seizoen worden er door allerlei verenigingen zogeheten “limietwedstrijden” georganiseerd. Deze zijn voor iedereen toegankelijk.
  • Brabantse (Regionale) en Nederlandse kampioenschappen: wedstrijden waarvoor je bepaalde tijden moet zwemmen om te mogen deelnemen.

Wedstrijdkalender
Via “activiteiten”->”wedstrijdzwemmen” kun je naar de wedstrijdkalender. Hier worden alle wedstrijden van het lopende seizoen, waar we naar toe gaan, bekend gemaakt en wordt het programma, de inschrijving, de uitslagen van Nuenen zwemmers en de totaal uitslag gepubliceerd. Voor wedstrijden waar limiettijden voor gelden worden deze limieten in de laatste kolom gepubliceerd. Gedurende het jaar worden hier wedstrijden aan toegevoegd. Als de wedstrijden op de kalender staan dan gaat er ook sowieso een trainer mee.

Zwemmersdepot
Aan alle wedstrijden zijn kosten verbonden. Voor sommige wedstrijden betaal je een kleine bijdrage per dag, voor andere wedstrijden (bijvoorbeeld limietwedstrijden) betaal je de kosten per start. Bij Z&PV Nuenen werken we met een zogeheten “Zwemmersdepot”. Jij of je ouders storten hier een klein bedrag in waar de kosten van wedstrijden van worden afgeschreven. Twee keer per jaar (juli/augustus en in jauari) ontvang je een overzicht van jouw gezwommen wedstrijden en kosten. Je kan dan zelf zien of je depot nog toereikend is en verzoeken wij je om het depot weer aan te vullen indien nodig.

Organisatie wedstrijden – vrijwillgers nodig!
Als vereniging organiseren wij ook diverse wedstrijden. Naast competitiewedstrijden organiseren wij vaak de Brabantse kampioenschappen, soms samen met een andere vereniging. Wij organiseren ook, samen met de KNZB, regelmatig de Nederlandse Junioren Kampioenschappen in het Pieter van den Hoogenband stadion in Eindhoven, zowel in december (25m bad) als in juni (50m  bad). Dit doen wij zodat het zwemmen in Nuenen ook betaalbaar blijft. Zonder deze organisatie zijn we genoodzaakt de contributie steeds verder te verhogen.

Echter voor deze organisatie hebben we altijd vrijwilligers nodig. Wij vinden het vanzelfsprekend dat wanneer uw zoon of dochter bij ons zwemt u, als ouder(s), zich minimaal 1 of 2 keer per seizoen beschikbaar stelt om als vrijwilliger op te treden bij wedstrijden. Er zijn bij wedstrijden altijd verschillende taken te doen waar hulp bij gewenst is. Wij vragen vaak via de mail of app wanneer we hulp nodig hebben. Als u deze voorbij ziet komen geef u dan meteen op! Naast het feit dat u ons daarmee helpt is het ook altijd super gezellig om dit te doen. En we doen het niet voor onszelf maar voor de zwemmers die op deze toernooien zwemmen en om de kosten in Nuenen betaalbaar te houden.

Open water wedstrijden
Als het wedstrijdseizoen eind juni, begin juli afgelopen is, start vaak ook het open water seizoen. Ook daar kun je eventueel aan mee doen.

Zwemtijden

Om alle zwemmers zo goed mogelijk te begeleiden kent de afdeling wedstrijdzwemmen 2 groepen :

Beginners

Beginnende wedstrijdzwemmers (instroom vanaf diploma C) kunnen 2 maal in de week trainen onder begeleiding van onze enthousiaste en ervaren jeugdtrainers.
Op dinsdag zwemmen zij van 18.00-19.00 en op zaterdag van 07.00-08.00
Het doel van deze trainingen is met enorm veel plezier alle onderdelen van het wedstrijdzwemmen te leren en verbeteren om als de zwemmer zover is met zelfvertrouwen aan de start te verschijnen van een eerste wedstrijdje

Gevorderden
Zodra de zwemmer alle onderdelen van het wedstrijdzwemmen onder de knie heeft komt naast techniek ook een stuk conditiewerk om de hoek kijken.
Op dat moment komt de zwemmer in de gevorderden groep terecht en zijn er meer mogelijkheden voor wat betreft trainingen.
De invulling van het aantal en momenten van training wordt dan in overleg tussen de zwemmer, trainer en ouders afgesproken.

Het totaal overzicht van de trainingen met daarachter de groepen die dan kunnen zwemmen:

Maandag 19.15 – 20.15 Gevorderden
Dinsdag 06.30 – 07.30 Op uitnodiging
Dinsdag 18.00 – 19.00 Beginners en gevorderden
Dinsdag 19.00 – 20.00 Gevorderden
Woensdag 06.30 – 07.30 Op uitnodiging
Donderdag 18.00 – 19.00 Gevorderden
Vrijdag 06.30 – 07.30 Gevorderden
Zaterdag 07.00 – 08.30 Beginners en gevorderden

Meedoen?

Heb je minimaal je C-diploma en wil je een keer mee komen doen, dan kan dat op dinsdag van 18.00 tot 19.00 uur of op zaterdag van 07.00 tot 08.30 uur. Stuur direct een mail naar wedstrijdzwemmen@zpvnuenen.nl of neem contact op via het contactformulier.