Snorkelen en duiken

Snorkelen & Duiken is een afdeling met zo’n 40-tal actieve leden, in de leeftijd van 7 tot 70 jaar en wil de onderwatersport voor iedereen toegankelijk maken. We verzorgen niet alleen opleidingen volgens de wereldwijd erkende PADI standaarden, maar bieden ook de mogelijkheid om wekelijks deel te nemen aan de vrije (snorkel of perslucht) training of om met een buddy te gaan duiken in buitenwater.

Mocht je interesse hebben om een opleiding te volgen, of lid willen worden om met mede-enthousiastelingen te duiken of snorkelen, kom dan gerust eens langs in het zwembad tijdens één van onze trainingstijden of stuur een mailtje naar snorkelen@zpvnuenen.nl

Snorkelen

Veel mensen zullen wel eens gesnorkeld hebben. Het is ook een goedkope, toegankelijke en relatief eenvoudig aan te leren sport. Je hebt er geen speciaal diploma voor nodig (m.u.v. een zwemdiploma) en meer dan een duikbril en een snorkel heb je op de meeste plekken niet nodig om te genieten van de onderwaterwereld – ook in Nederland.

Snorkelen wordt vaak gezien als een basisvaardigheid van sportduiken. Toch zijn snorkelen en duiken in de praktijk echt verschillende watersporten met een totaal andere beleving en met verschillende vaardigheden en technieken. Om dit te oefenen, is er een wekelijkse (vrije) zwembadtraining en worden er periodiek ook gezamenlijk buitenwateractiviteiten georganiseerd.

Cursussen
Iedereen, ouder dan 8 jaar en in het bezit van een C-diploma, kan leren Snorkelen. Met een duikbril, snorkel en zwemvliezen aan je voeten schiet je door het water en zie je alles wat er onder je gebeurt.

Er zijn 3 verschillende niveaus:

 • Beginners
 • Gevorderden
 • Open Water

In de eerste twee cursussen leer je de basistechnieken van het snorkelen. Het begint met het goed opzetten van je duikbril en het leegblazen van je snorkel. Je leert hoe je te water moet gaan met je uitrusting, hoe je een hoekduik moet maken en de juiste zwemhouding. Natuurlijk worden er ook allemaal waterspelen gedaan zoals onderwater handbal en onderwater puzzels maken. Beide cursussen duren een half jaar en worden afgesloten met een examen in het zwembad. Je haalt dan resp. je snorkelbrevet 1 of 2.

De Open Water cursus leert je de snorkel-technieken die nodig zijn om overal ter wereld te kunnen snorkelen in buitenwater. Er worden daarom hogere eisen aan je gesteld. Er zijn zowel theorie- als zwembadlessen. En aan het einde van de cursus zijn er praktijklessen in het buitenwater. Deze cursus duurt een jaar, waarin in totaal ook 5 examens worden afgenomen: twee theorie-examens, twee zwembadpraktijkexamens en een buitenpraktijkexamen.

Uitrusting
Voor de eerste 2 brevetten kun je gebruik maken van zwembrillen en vinnen van de vereniging. Als je toch zelf iets aan wil schaffen kan dat natuurlijk. Je moet rekenen op ongeveer 75 euro voor een goede uitrusting.

Eisen voor deelname
Voor de open watercursus moet je ouder zijn dan 10 jaar en in het bezit zijn van het beginners- en gevorderdenbrevet.

Duiken

Als vereniging hebben we met elkaar één gemeenschappelijk doel: het beoefenen van de duiksport volgens het internationaal erkende PADI (Professional Assosiation of Diving Instructors) systeem. Uiteraard zijn alle (beginnende) duikers welkom, ook als ze nog geen brevet hebben of een opleiding via een ander systeem hebben gehad (bijv. NOB).

Tijdens het seizoen zijn er wekelijks zwembadtrainingen, Tijdens deze trainingen geldt: laten we vooral plezier beleven aan onze sport en hobby. Het enige dat je zelf nodig hebt voor de wekelijkse training zijn een duikbril en een snorkel.

Cursussen
De vereniging verzorgt duikcursussen voor kinderen en volwassenen, zowel voor beginners als gevorderden. De duikopleidingen volgen het PADI systeem en worden gecombineerd met eigen trainingssessies onder begeleiding van ervaren duikers en gecertificeerde instructeurs.

PADI Seal Team
De Seal Team cursus is speciaal voor kinderen van 8 tot 10 jaar en laat de kinderen op een veilige manier kennismaken met het duiken. Alle lessen vinden plaats in het zwembad en worden gecombineerd met normale (snorkel)trainingen.

PADI Scuba Diver
Weinig tijd maar wel de grote wens om een gebrevetteerd duiker te worden? Deze cursus is korter dan de PADI Open Water Diver-cursus, waardoor je een beperkt brevet krijgt. Vooral als je verwacht voornamelijk in gezelschap van een duikgids te gaan duiken of als je maar beperkte tijd hebt om aan een duikcursus te besteden, neem dan in overweging om PADI Scuba Diver te worden. Met dit brevet krijg je meer dan genoeg duikervaring en het is een goede opwarming voor de Open Water Diver-cursus als dat je uiteindelijke doel is

PADI (Junior) Open Water Diver
Deze cursus leidt op tot het wereldwijd erkende PADI Open Water Diver brevet. Tijdens deze cursus leer je op een veilige manier de basis van het duiken. Naast zwembadlessen worden er theoriesessies en buitenwaterduiken aangeboden. Na de laatste duik mag je overal met een buddy duiken (onder de 15 jaar met begeleiding).

PADI Vervolgopleidingen
Naast de basisopleidingen, bestaat er ook de mogelijkheid tot het volgen van een aantal aanvullende opleidingen, zoals:

 • (Junior) Advanced Open Water Diver
 • (Junior) Rescue Diver
 • Emergency First Response
 • Diverse Specialties (bijv. navigatie, wrakduiken, diepduiken, enz.)

Uitrusting
Voor het behalen van het (J)OWD brevet kun je tijdens de zwembadtraining gebruikmaken van materialen van de vereniging. Voor de buitenwaterduiken kan een volledige duikset worden gehuurd via één van de duikshops in Eindhoven of Helmond. Voor de vervolgopleidingen is het vaak aantrekkelijk om te investeren in een eigen duikset, zeker als je ook regelmatig met een buddy in buitenwater wilt gaan duiken.

Eisen voor deelname
Om te beginnen met duiken moet je ouder zijn dan 12 jaar en goed kunnen zwemmen (bij voorkeur in het bezit van zwemdiploma C). Een medische verklaring kan ook verplicht zijn (zie kader).

Rooster

Les- / Trainingtijden:
VRIJDAG : 19:00 – 20:30
 1. ‘Snorkelen Jeugd’ start om 19:00
 2. ‘Snorkelen Volwassenen’ start om 19:30
 3. ‘Duiken’ start om 19:30  (aanwezig zijn om 19:15 !)
Belangrijke data:
Start seizoen 2022/2023: vrijdag 16 september

Er is GEEN les op:

 • vrijdag 21-okt-2022   (herfstvakantie)
 • vrijdag 28-okt-2022   (herfstvakantie)
 • vrijdag 23-dec-2022  (kerstvakantie)
 • vrijdag 30-dec-2022  (kerstvakantie)
 • vrijdag 6-jan-2023     (kerstvakantie)
 • vrijdag 17-feb-2023   (voorjaarsvakantie)
 • vrijdag 24-feb-2023   (voorjaarsvakantie)
 • vrijdag 7-apr-2023     (Goede Vrijdag)
 • vrijdag 21-apr-2023   (paasvakantie)
 • vrijdag 28-apr-2023   (paasvakantie)
 • vrijdag 5-mei-2023    (paasvakantie)
 • vrijdag 19-mei-2023  (dag na Hemelvaart)
Laatste les/training seizoen 2022/2023: vrijdag 14 juli 2023