Ferry Weertman en Kyle Stolk inspireren zwemmers


Ferry Weertman en Kyle Stolk inspireren zwemmers

Enkele maanden geleden zag een van de ouders een actie van ARENA op Facebook. Door te zorgen dat je clubnaam zoveel mogelijk keer werd genoemd kon je een clinic winnen van een topzwemmer uit de ARENA stal. Natuurlijk doken onze zwemmers hier bovenop, werden zelfs contacten in het buitenland ingeschakeld om te helpen en toen de uitslag bekend gemaakt werd bleken we met stip bovenaan geëindigd te zijn. En na een lange zomer wachten was het op 3 oktober dan eindelijk tijd voor de clinic, met als topzwemmers Ferry Weertman en Kyle Stolk.


Ferry en Kyle

Ferry Weertman is voor menen die enigszins het zwemmen volgen geen onbekende. Hij brak vorig jaar door met dubbel goud op de EK in Berlijn (10km en team-event) en dit jaar wist hij naar het zilver te zwemmen op de WK 10km open water en met Marcel Schouten en Sharon van Rouwendaal eveneens zilver te pakken op het team-event. Met zijn individuele medaille plaatste hij zich tevens als eerste zwemmer definitief voor de Olympische Spelen in Rio.
Kyle Stolk komt van origine uit Zuid-Afirka maar is nu alweer enkele jaren woonachtig in Eindhoven. Met een gouden 200m vrijeslag bij de Europese Jeugd Kampioenschappen in Dordrecht vorig jaar en zilver bij de Jeugd Olympische Spelen op zak nam hij afgelopen zomer ook deel aan de WK in Kazan. De individuele 200m was nog niet helemaal wat hij er van had gehoopt, maar samen met Dion Dressens, Joost Reijns en Sebastiaan Verschuren wist hij de finale van de 4x200vrij te halen. Die prestatie betekent dat de 4x200vrij estafette ook zeker is van Rio en maakt Kyle een belangrijke kandidaat om daar te gaan starten.
Beide heren kwamen zaterdagmiddag even voor 2 uur in de Drietip aan, om zich toch wel enigszins te verbazen over ons bad. Natuurlijk zijn zij behoorlijk verwend met al hun trainingsuren in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, maar des te meer waarde hadden de opmerkingen dat het hen opviel hoeveel talent er bij ons in het water ligt.
Na een kort voorstel rondje werd de groep van bijna 50 zwemmers in 2 groepen verdeeld. Ferry begon met de oudere groep en ging daarmee aan de slag met de ligging en de armslag van de borstcrawl, terwijl Kyle als eerste de jongere groep onder zijn hoede nam en de onder water fases probeerde te verbeteren.

Hoge elleboog


Na een wat weifelend begin (wat kunnen zwemmers aandachtig luisteren als er een vreemde op de kant staat…), begon iedereen al snel zijn/haar draai te vinden. Het gekakel en gelach werd steeds luider, maar toch bleef iedereen aandachtig zijn best doen. Oefeningen voor een hoge elleboog, vlinder kicks vanuit je borstkas, lange slagen en andere belangrijke onderdelen van de borstcrawl werden zo goed mogelijk uitgevoerd, al viel dat niet altijd mee.
Voor de zwemmers er erg in hadden was er alweer een half uur voorbij en ook de 2e ronde, nu met de groepen omgewisseld, leek maar 10minuten te duren.
Hierna was het tijd om het geleerde in de praktijk te brengen in een grote estafette: Kyle en Ferry tegen Z&PV Nuenen. Door de zwemmers eerlijk te verdelen over 4 ploegen boden we Kyle en Ferry de kans om deze strijd te winnen, wat ze uiteindelijk ook wisten te doen. Dat Kyle daarbij in eerste instantie heel erg zijn best moest doen om 2 snelle heren voor te blijven voelde hij na afloop echter wel . Nog nahijgend werd vervolgens een mooie groepsfoto gemaakt en was het tijd om te gaan douchen en omkleden.In de kantine werd intussen alles in gereedheid gebracht voor de meet-en-greet met de 2 heren, want je kan ze natuurlijk niet naar huis laten gaan zonder een handtekening en een foto. Schuifelend ging de eerste zwemmer naar de tafel, maar binnen een paar minuten stonden ze in de rij. Even tussenin gaan staan voor een foto, een selfie, een handtekening op een badmuts of een leuke tekst op een plank, het was allemaal mogelijk. Daarbij lieten ook de trainers zich niet onbetuigd en dus prijken Ferry en Kyle ook bij hen op de familie foto.
Ook werd tijdens de meet-en-greet bekend gemaakt welke 2 jongens en 2 meiden er op 1 november deel mogen gaan nemen aan een master clinic van Ranomi Kromowidjojo. De gelukkige winnaars bleken Floris Sonneveld, Ashley Stevens, Bram Zwetsloot en Marit Verspaget te zijn, zij ontvangen binnenkort een mooi certificaat en mogen dus op naar het Pieter van den Hoogenband zwemstadion begin november.
Rond een uur of half 5 konden we de heren eindelijk weer loslaten en konden al onze zwemmers weer naar huis, of richting de Bengel waar een groep oudere zwemmers nog even gezellig napraatte onder genot van een stevige portie spare-ribs.

Meer algemeen nieuws

Copyright 2012